Rumah > Berita > Kandungan
Menentukan Kerjasama Antara Domain Elektrik Dan Mekanikal
Jul 03, 2018

Rekaan elektro-mekanik moden mempunyai banyak cabaran reka bentuk yang menyebabkan pelbagai halangan sepanjang proses reka bentuk. Lazimnya cabaran ini boleh dipisahkan kepada dua kumpulan utama:

1. Perlanggaran kerana komponen dan kelulusan mekanikal tidak diambilkira

2. Penyegerakan data reka bentuk antara reka bentuk elektrik dan mekanikal

Pada masa lalu, para pereka sering bertukar-tukar e-mel bolak-balik untuk benar-benar memahami niat pereka yang lain. Proses ini adalah rumit dan sering maklumat hilang atau terdapat tempoh yang besar di mana tidak ada maklumat yang ditukar oleh pereka. Oleh itu, pereka sering mempunyai pelanggaran yang menyebabkan isu-isu hiliran.

Akibatnya, pereka menghabiskan sejumlah besar masa untuk membuat semula reka bentuk untuk memastikan bahawa reka bentuk keseluruhan memenuhi keperluan reka bentuk sebelum menandatangani akhir.

Dengan memperkenalkan format ProSTEP (IDX), penyegerakan yang ketat antara aliran elektrik dan mekanikal adalah mungkin dan sangat mudah. Pereka boleh dengan mudah bekerjasama dengan setiap domain pada setiap kekerapan sepanjang proses reka bentuk. Mereka boleh menukar matlamat reka bentuk yang benar untuk memastikan semua kelulusan mekanikal dan komponen dikuatkuasakan di setiap peringkat reka bentuk.

Apa yang perlu diubah untuk membuat penyegerakan ini berjaya? Dengan teknologi yang lebih berkuasa ini, lebih bertanggungjawab dalam menentukan aliran di mana maklumat ditukar. Menentukan aliran reka bentuk adalah penting dalam membolehkan proses yang cekap. Masa yang dilaburkan dalam peringkat ini mengurangkan langkah yang berlebihan dan memastikan data yang betul ditukar dan dikuatkuasakan sepanjang projek.

Dalam kebanyakan projek elektro-mekanikal, kekangan reka bentuk kritikal adalah yang pertama ditakrifkan oleh jurutera mekanikal, termasuk garis papan, lokasi lubang pelekap, penempatan / penghalaan kawasan penyimpanan, penempatan penyambung, dan lain-lain. Keperluan reka bentuk dan elemen lembaga kemudian ditukar dengan Pereka ECAD untuk memastikan maklumat yang betul digunakan untuk memulakan projek.

Pertukaran awal adalah fail 'Baseline' dan sama seperti jika anda menggunakan IDF kerana ia akan mengandungi pangkalan data keseluruhan perakitan dari domain mekanikal. Walau bagaimanapun, itulah satu-satunya kesamaan antara keduanya. Skim ProSEP iViP baru kini membolehkan anda melampaui menghantar satu fail statik ke / dari setiap pasukan reka bentuk kerana ia membolehkan setiap domain menghantar data tambahan (iaitu: hanya apa yang berubah, selepas pertukaran awal 'Baseline').

Seperti yang anda boleh bayangkan, ini memudahkan aliran maklumat yang lebih konsisten dan tepat bolak antara disiplin reka bentuk kerana ia juga menyediakan laporan mengenai perbezaan, satu cara untuk memasukkan nota tentang apa yang berubah secara langsung dalam fail IDX itu sendiri, dan kemampuan untuk menginterogasi kemas kini pada PCB atau pemasangan mekanikal dan terima atau menolaknya. Proses ini memupuk kerjasama yang lebih erat dan membolehkan pengenalan awal isu kritikal semasa aliran reka bentuk.

Langkah-langkah berikut menggariskan aliran kerja yang tipikal antara alat reka bentuk ECAD dan MCAD menggunakan skema ProSTEP iViP:

1. Jurutera mekanikal mencipta PCB di dalam perhimpunan yang dipasang ke perkakasan sedia ada.

2. Fail 'IDX baseline' dieksport ke pereka ECAD.

3. 'Baseline' diterima dalam reka bentuk ECAD, menyegerakkan ECAD dengan pangkalan data MCAD.

4. Pereka ECAD kemudian menghantar fail 'Respon' kepada jurutera MCAD bahawa 'Baseline' telah diterima.

5. Lembaga diubah suai dalam kedua-dua alat alat MCAD atau ECAD dan dihantar ke alat masing-masing menggunakan fail kerjasama (tambahan).

6. Pereka ECAD (atau jurutera MCAD) kemudian mengkaji semula kemas kini dan sama ada menerima atau menolak cadangan itu dan menghantar fail tindak balas kepada pemula.

7. Pereka / jurutera kedua menerima fail 'Respon' dan prosesnya berterusan.